phone 0496/764822

Winnaars award duurzaam bouwen

In 2012 winnaar voor meest duurzame nieuwbouwwoning

Dubolimburg en Confederatie Bouw Limburg gaan al voor het derde opeenvolgende jaar op zoek naar de meest duurzame particuliere woningen van Limburg. De familie Fourneau-Van Belleghem uit Lummen zorgde volgens de vakjury voor de meest duurzame renovatie van hun woning; de familie Schuurmans-Dubois uit Hasselt bouwde de meeste duurzame nieuwbouwwoning van 2012. Zij kregen op maandag 26 maart hun prijs overhandigd in Hasselt.

120328-8Wie vandaag een nieuwbouwwoning zet, of wie renoveert, kan dat maar beter goed doen. Met het oog op een lagere energiefactuur en verbeterd wooncomfort. Maar het is ook belangrijk voor later. Een auto zonder centrale vergrendeling en ABS krijg je nu niet meer verkocht: hetzelfde zal in de toekomst gebeuren met woningen die niet energievriendelijk noch comfortabel zijn. Dus wie duurzaam bouwt, wint twee keer. Nu en later.

Meteen goed wat later moet
Overigens: de overheid verstrengt de bouwvoorschriften elk jaar. Bedoeling is om binnen afzienbare tijd Bijna Energie Neutrale woningen wettelijk te verplichten. Dat betekent: doorgedreven isolatie, beter gebruik maken van de beschikbare omstandigheden (oriëntatie, compactheid, materiaalgebruik, hergebruik van hemelwater) enzovoort. Dus waarom nu niet meteen goed doen wat later toch zal moeten?

Klimaatneutraal
De Award Duurzaam Bouwen kadert ook in de strategische doelstelling van de Provincie Limburg die klimaatneutraliteit voorstaat in 2020. Een duurzaam gebouwde woning is al van bij de start een winnaar op het vlak van beperking van CO2-emissie. Van oriëntatie over compactheid tot materiaalgebruik, isolatie/ventilatie en energiehuishouding verbruikt immers minder energie en stoot op die manier minder CO2 uit.

Award Renovatie
De vakjury kroonde de woning van de familie Fourneau-Van Belleghem uit Lummen – een ontwerp van de Beringse architecte Liesbeth Liefsoons – tot winnaar in de categorie Renovatie 2012. De jury loofde het doordachte totaalconcept dat veel aandacht heeft voor luchtdichtheid en het respect dat de renovatie voor de originele indeling, materialen en vormgeving had. Leuk detail: de renovatie van deze woning in buitengebied heeft zeer veel aandacht voor natuurherstel en natuuropbouw. Dat er gebruik werd gemaakt van ecologische materialen is uiteraard ook een belangrijk pluspunt.

Award Nieuwbouw
De familie Schuurmans-Dubois uit Hasselt kreeg de Award Duurzame Nieuwbouwwoning uitgereikt. De woning – een ontwerp van architecte en bouwheer Aurelie Dubois – werd gebouwd door Houtskeletbouw Bokken uit Bree en wordt door de vakjury geroemd om haar realistisch ontwerp met uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding, de focus op de gebouwschil (isolatie) en veel minder op (duurdere) technieken en de goede locatiekeuze, in de nabijheid van stedelijke voorzieningen. Dat de bouwheer de bestaande waterloop op het perceel behield, is een ander pluspunt gebleken.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x